Hur lång tid ska det behöva ta?

Hur lång tid ska det behöva ta?

När har hästen landat i sitt nya hem? När slutar den att strula, bete sig ”illa” och bli lugn? Tar det 1 vecka, 1 månad, ett halvår eller 2 år?

Kan det ta tre dagar? Beror det på hästens ålder? Beror det på hur den hanterats hos förra ägaren? Beror det på gener?

Svaret är givetvis ja på alla frågor.

Det man kan säga som regel är i alla fall att en ung häst som inte gjort mycket i sitt liv tar mer än tre dagar på sig innan den landar. Jag skulle säga minst 1 månad, kanske 1 år.

En äldre häst kan ta både kortare och längre tid på sig. Det är Venar, Joker och Cezar levande bevis på. Venar fann sig i alla miljöombyten oavsett vad det var. Om han skulle få olater eller bete sig dumt så skulle det vara efter ca 6 månader om den nya personen inte redan från början hade visat att regler är till för allas trevnad.

Joker var rädd för det mesta när han kom, eller mer osäker på varför saker helt plötsligt rör på sig, låter och ser skrämmande ut. Han var dock tillräckligt ung och hade ett starkt huvud så efter ca 6 månader försvann det mesta. Detta trots att jag svor första veckan jag skulle ta ut honom i hagen. Jag Ringde till och med Stefan och skrek att ”han ska kastreras”!

Cezar är den vi fick när han var som äldst. Han är den som varit garanterat svårast att få att landa. Det tog säkert ett halvår eller mer. Vi har fortfarande en del bekymmer med hans förmåga att våga stressa av och lita på oss och han har lätt att frysa fast eller stressa upp sig ordentligt. Tänk om jag givit upp för tidigt och sålt honom vidare. Hade han mått bra av det? Kommer vi någonsin att får den trygga häst som vi vill ha och som de andra uppnått efter kortare tid? Det kan vi aldrig veta i förväg men att ge hästen, som har svårt att bete sig som man vill, tid att förstå vilka regler som ska följas och ha tillit till de nya personerna kan ta lång tid för vissa hästar.

Hur är det då? Kan man efter tre dagar veta vad man har i snöret bara för att hästen inte landat än? Är det rättvist att döma så tidigt?

Nej, det går inte att förutse din hästs hela framtidsreaktioner på tre dagar när den dessutom precis bytt hem. Ge hästen en chans att visa hur den är egentligen. Det kan givetvis ändå visa sig att ni inte passar ihop men då är åtminstone en rättvis bedömning gjord.

 


Kommentarer är stängda.